Ekainak 18
-
Streaming bidez, 29 herrialdetako 4.911 erabiltzailek ikusi dituzte Bilboko kongresuaren hiru egunetan nazioarteko 349 adituk eskaini dituzten hitzaldiak.
-
Herritarren hazkunde demografikoa, jasangarritasuna, digitalizazioa eta osagai berriak dira elikagaien eta edarien sektorearen erronka nagusiak.
Ekainaren 15etik 17ra, FoodTech berrikuntzaren munduko hiriburu bihurtu da Bilbo, Bilbao Exhibition Centre-BECen Food 4 Future- Expo FoodTech 2021 ekitaldia antolatu ondoren.
Nazioarteko ekitaldi bat da, elikagaien eta edarien industriako profesionalek profesionalentzat pentsatua. Bertan, sektorearen erronka garrantzitsuei eman nahi zaie erantzuna, besteak beste: prozesuak teknologiaren bitartez optimizatzeko moduak, negozio-eredu jasangarri eta eraginkorragoak garatzeko moduak eta elikagai eta osagai berrien ekoizpenaren joerak.
Food 4 Future ekitaldira 22 herrialdetako 5.417 bisitari hurbildu dira, eta, gainera, 29 herrialdetako beste 4.911 erabiltzaile gehiago bat egin dute streaming bidez. Bestalde, Food 4 Future ekimena Bilbon antolatzeak 9 milioi euro baino gehiagoko eragin ekonomikoa ekarri dio hiriari, eta, gainera, Euskadi epizentro eta munduko erreferente bihurtu da FoodTech alorrean.
«Ekitaldiari esker, talentu ugari bildu dugu hirian, eta, hortaz, aukera paregabea da euskal enpresek mundu osoko marka espezializatuekin harremanetan egon daitezen eta ezagutza partekatu dezaten», adierazi du Juan Mari Aburto Bilboko alkateak ekitaldiari amaiera emateko zeremonian.
Beste alde batetik, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea den Bittor Orozek sektoreko profesional guztiak gonbidatu ditu Food Global Ecosystem plataformako kide izatera, foodtech industria osoaren mugarik gabeko itunak ezartzeko.
Halaber, Euskadin izango duen eraginaz gain, industriak berak Food 4 Future mugimenduaren garrantzia azpimarratu du, sektorearen jardunbide egokien berri izan eta horiek zabaldu ahal izateko, baina, aldi berean, negozio-aukera berriak sortzeko ere bai. Sergio Fabregat Food 4 Future-ko zuzendariak hauxe nabarmendu du: «Sektoreko profesional guztiak biltzeko topaleku bihurtu da, eta, horrela, elikagaien industrian harremanak berrezarri ahal izan dira, negozioa sustatuz eta Bilbo foodtech berrikuntzaren hiriburu bihurtuz”.
Elikagaien industriaren gaur egungo erronka handienetako bat munduko biztanleriaren hazkunde demografikoa da, hau da, biztanleak modu osasungarri, eraginkor eta jasangarrian hornitu ahal izatea. Besteak beste, CO2 isurtzeak murriztea, prozesuen eraginkortasuna, elikagaien hondakinak murriztea eta proteina-iturri berriak (intsektuak, esaterako) edo haragi eta esnekien ordezkoak dira Food 4 Future World Summit ekimenean jorratu diren erronka nagusi batzuk. Rogelio Pozok, kongresuko zuzendari eta AZTIko CEOk, hauxe azpimarratu du: «Digitalizazioa da nekazaritako elikagaien industriak helburu jasangarriak eta elikadura osasungarriari lotutako xedeak lortzeko bultzada, eta, aldi berean, modu gardenagoan hurbiltzen da kontsumitzailearengana».
Kongresuaren lehenengo edizioan nazioarteko 349 hizlari egon dira 56 konferentziatan, eta elikagaien sektorearen eta segmentu guztien erronka nagusiak jorratu dituzte: haragiaren industria, kontserbena, arrantzarena, esnekiena, zerealena eta edariena. Honako hauek dira Food 4 Future World Summit ekitaldian parte hartu duten enpresa eta entitateak: Sigma Alimentación, EROSKI, Unilever, Coca-Cola, Mahou-San Miguel, Campofrío, Bonduelle, Heineken, Capsa, Iparlat, Nueva Pescanova, Gallina Blanca, Angulas Aguinaga, EIT Food, Danone edo Grupo Apex enpresak, eta Melinda & Bill Gates Fundazioa, Euskal Herriko Medikuntzaren Errege Akademia, Recercako Vall d’Hebron Institut, Danone Nutricia Research eta Tecnalia Research & Innovation Fundazioa.
197 MARKA EGON DIRA IKUSGAI, ETA EUSKADIKO ADMINISTRAZIO PUBLIKOEN ZEIN EUSKO JAURLARITZAREN BABESA JASO DUTE
Ekitaldian, 197 marka baino gehiago ikusi ahal izan ditugu, eta, hain zuzen ere, elikagaien eta edarien industriarako 461 berrikuntza aurkeztu dituzte. Marka horiek dira, besteak beste: AgroBank, Siemens, AZTI, CNTA, IRTA, Ibermática, Lantern, Inser Robotica, Marine Instruments, Trace Food, Combi Embalaje, PWC edo Tecnalia.
NEBEXTek eta AZTIk antolatu dute Food 4 Future – Expo Foodtech ekitaldia, eta Bilboko Udalaren zein Eusko Jaurlaritzaren laguntza izan dute. Bestalde, zenbait zerbitzu estrategikoren babesa jaso dute, hala nola ICEX, EIT Food, Hazi, ILSI Europe, Food for Life Spain, Grupo Spri Taldea, Eatable Adventures, IASP (Parke Zientifikoen eta Berrikuntza Arloen Nazioarteko Elkartea) edo Santelmo Business School.
Kongresuaren lehenengo edizioan, besteak beste, Euskadiko balio-kateko ordezkariak bildu dira, esaterako: Neiker, agritech ikerketan; AZTI, foodtech berrikuntzan; Basque Culinary Centre Fundazioa, ikerketa gastronomikoan, eta Euskadiko Elikagaien Klusterra.