Turismoak hazkunde handia izan du hirian azken urteotan. Gainera, hiriak bere Espezializazio adimenduneko Estrategiaren esparruan dituen helburuen jarduera-eremuetako bat da.

Bilboko Udalak, Bilbao Ekintzaren bidez, sektore horren lehiakortasuna hirian hobetzeko ekintzak eta programak sustatzen ditu.

Ekimen horien artean, TURISTECH BILBAO nabarmendu behar da, Innolab Bilbaorekin elkarlanean sustatutako proiektua. Honek, teknologia berriek eta startupek digitalizazioaren erronkari heltzeko eskaintzen dituzten aukerak aztertzea du helburu.

Oraingo honetan, arreta turismo-ostatuetan eta contactless teknologian jarri da, egungo testuinguruan horixe baita segurtasunaren eta osasun-babesaren bermerik onena.

Esparru horretan, eta Instituto Tecnológico Hotelero (ITH) lankidetzan, katalogo bat garatu da, turismo-sektoreko erabiltzaileei eta langileei contactless zerbitzuak eskaintzeko dauden soluzio teknologikoetako batzuk aurkezten dituena.

Katalogoa hainbat fitxa deskribatzailek osatzen dute. Fitxa horietan check-in eta check-out prozesuetako erreferentziazko hornitzaile teknologiko batzuk zerrendatuko dira, bai eta ostatu-sektorerako interesgarriak diren beste contactless soluzio batzuk ere.

Finlandiako IQM Quantum Computers (IQM) markak, konputagailu kuantikoetan liderra Europan, estatuan egingo dituen eragiketak ugarituko ditu lehenengo filiala Bilbon sortuz Eragiketa tokiko euskal administrazioaren laguntzarekin egin da, Bizkaiko Foru Aldundiaren eta Bilboko Udalaren bitartez

Bilboko filial berriarekin, IQM markak konputazio kuantikorako beste sarbide-puntu bat sortuko du, Finlandian eta Alemanian dituen bulegoez gain. Urrats berri honekin, hertsiki egingo du lan Bilboko eta Bizkaiko tokiko ikerketa-komunitatearekin eta industriako kuantika-adituekin, estatuko zein Europako ekosistema kuantiko kartsu bat eraikitzeko. IQM markak, nazioarteko bazkide-sarearekin, euskal ekosistema kuantikoa eta estatuakoa konektatuko ditu sare kuantiko globalarekin.

Jan Goetz IQM markako zuzendari exekutiboak hauxe azaldu du: «Euskal Herriko Unibertsitateko Bilboko QUTIS Zentroak eskarmentu handia eta konputazio eta simulazio kuantikoko, kontrol kuantikoko, detekzio kuantikoko eta beste alor batzuetako adituak ditu. Gaurko iragarkiaren bitartez, gure konputagailu kuantikoen arrakasta arintzeko konpromisoa nabarmendu nahi dugu, bai aplikazio espezifikoetarako, bai mundu osoko gure bezeroentzako finantza kuantikoko eskaintzak garatzeko».

Tokiko administrazio publikoak, Bilboko Udalarekin eta Bizkaiko Foru Aldundiarekin, laguntza handia eman du eta oso konprometituta agertu da hazten ari diren enpresarik eta talenturik onenak erakartzeko. Hain zuzen ere, Bilbao Ekintza eta BEAZ sozietateen bitartez egin dute lan. «Lantaldearekin lan egin ahal izatea espero dugu, Espainiatik gure Co-Design eskaintza hazi dadin eta mundu osora zabal dezagun».

HELBURUA BILBON

Bilbon egongo den filialaren helburu teknikoa finantza kuantiko ko-diseinuaren zentro bat sortzea da, zeinak hardware eta software direlakoen arteko elkarrekintza indartuko duen finantza-arazoetarako irtenbideak bilatzeko asmoz. Zehazki, aplikazioaren ikuspegi espezifiko bat garatuko du, non software kuantikoa hertsiki integratuta egongo den arkitektura kuantiko berriekin egoki diseinatutako hardware kuantiko batekin. IQM makako hardware adituekin eta Finlandia eta Alemaniako merkatuko lantaldeekin konbinatuta, IQMk hori eskaini ahal izango die mundu osoko bezeroei. Ikuspegiak finantza-aplikazio espezializatuetarako irtenbide kuantiko erabilgarrien garapena arinduko du, eta Espainia zein Europa finantza kuantikoen liderrak izatea ekarriko du.

 HITZARMENA EHU-REKIN

IQMk, iaz, hitzarmen bat sinatu zuen Euskal Herriko Unibertsitatearekin (UPV/EHU) Bilbon. Honako hauek arduratuko dira lankidetza hori zuzentzeaz: Jorge Casanova jauna (UPV/EHUko Ramón y Cajal eta Ikerbasque-ko ikertzailea), Mikel Sanz jauna (UPV/EHUko Ikerbasque-ko ikertzailea) eta Xi Chen irakaslea (Shanghaiko Unibertsitateko katedraduna eta UPV/EHUko Ramon y Cajal ikertzailea).

BEAZ foru-sozietateko zuzendaria den Olatz Goitiaren esanetan, «Lurraldea berrikuntzarako polo bihurtzeko egiten dugu lan, nazioartean erreferentzia izan dadin. Horretarako, funtsezkoa da IQM eta antzeko enpresak, talentua eta ekintzailetza erakartzea eta geureganatzea».

Ildo beretik, Javier Garcinuñok, Bilbao Ekintza udal-sozietateko zuzendari nagusiak, hauxe zehaztu du: «Atsegin handiz ikusten dugu hazten ari diren IQMren gisako Europako enpresak eragiketak Bilbon egiten hasten direla. BIG Bilbao ekintzailetza-zentroak tokiko eragiketak babestuko ditu, eta Bilbao Ekintzak ere IQMrekin egingo du lan hiriko sektore estrategiko ekonomikoetan elkarrekin lan egiteko».

BEAZ

 BEAZ Bizkaiko Foru Aldundiaren enpresa publiko bat da, eta enpresa eta ekintzaileak babestu nahi ditu, proiektu berriak sortu, berritzaileak izan eta nazioartekotu daitezen.

https://beaz.bizkaia.eus

 BILBAO EKINTZA:

Bilbao Ekintza Bilboko Udalaren enpresa publiko bat da, eta udal-eskumenak garatzen ditu alor hauetan: garapen ekonomikoa; Bilbo hiria eta bertako ekitaldiak sustatzea leku turistiko gisa, eta enpresak sustatzea, bai enpresak erakarri, sortu eta hazteari begira, bai lanerako sarrera aukerak hobetzeari begira.

https://www.bilbaoekintza.eus

IQM KONPUTAGAILU KUANTIKOAK

IQM Europako liderra da konputagailu kuantiko supereroaleetan, eta Espoo hirian du egoitza, Finlandian. 2018. urtean sortu zenetik, IQM hazten joan da, eta beste egoitza subsidiario bat ezarri du Munich hirian, Alemanian, bertan ko-diseinuaren ikuspegia zuzentzeko.

IQMk ikerketa-laborategietarako eta superkonputazio-zentroetarako konputagailu kuantikoak eskaintzen ditu instalazioetan, eta bere hardwarera sartzeko aukera guztiak ematen ditu. Bezero industrialen kasuan, IQMk abantaila kuantiko bat eskaintzen die aplikazioaren ko-diseinu espezifikoaren ikuspegi bakar baten bitartez. IQM markak 71 milioi euro bildu ditu finantzaketa pribatu zein publikoaren bidez.

IQM, hain zuzen ere, Finlandiako merkataritzarako lehenengo konputagailu kuantikoa eraikitzen ari da VTT delakoarekin, eta IQM markak zuzentzen duen partzuergo batek 12,4 milioi euro bildu zituen 2021eko otsailetan, Alemaniako Hezkuntza eta Ikerketa Ministerioak aplikazioetako prozesadore kuantiko espezifikoak merkaturatzeko.

www.meetiqm.com

 

  • Uztailaren 1ean eta 2an, proiektua merkaturatzeko zenbait jardunaldi antolatuko dira Bilbon. Bertan parte hartzen duten eragileek, hain zuzen ere, hiri-garapen ekonomikoaren inguruko etorkizuneko ikuspegiei buruzko ezagutzak partekatuko dituzte.

  • AS TRANSFER ekimenaren bitartez, espezializazio adimendunari, 4.0 industriaren zerbitzu aurreratuei eta eraldaketa digitalari buruz Europako aurreko Bilbao As Fabrik proiektuarekin barneratutako esperientzia eta ikasketak helarazi eta partekatu nahi zaizkie Europako beste hiri batzuei.

  • Europar Batasunaren hiri-garapen jasangarrirako URBACT trukatze-programaren arabera, goi-mailako prestakuntza duen proiektua da.

Uztailaren 1ean eta 2an, Europako AS TRANSFER proiektua merkaturatzeko zenbait jardunaldi antolatuko dira Bilbon. Eskualdeko Garapenerako Europako Funtsak % 70ean finantzatuko du proiektua.

Ekimenaren bitartez, Bilbok, proiektuko liderra den aldetik, 4.0 industriako zerbitzu aurreratuak sustatzeko orduan Bilbao As Fabrik proiektuarekin lortu duen esperientzia helaraziko die Errumaniako Timisoara hiriari, Estoniako Tartu hiriari eta Poloniako Bielsko-Biala hiriari.

URBACT hiri-garapen jasangarriari buruzko Europar Batasunaren truke-programa bat da, eta eraldaketa-prozesuetan dauden hirien kasu arrakastatsuen berrikuntza helarazteko deialdi honen bitartez argi geratu da As Transfer proiektua tresna egokia dela Bilbao As Fabrik kasu arrakastatsuaren bidez eskuratutako esperientzia eta ikasketak Europako hiru hiri horiei helarazteko.

SORTU ETA PARTEKATU: BILBAO AS FABRIK-ETIK AS TRANFER-ERA

Europako AS TRANSFER proiektuari esker, Bilbok ospe ona lortu du berrikuntzan, talentuan eta espezializazio adimendunean oinarritutako hiri-ekonomia bultzatzeko eta garatzeko egindako ahaleginagatik, betiere, prestakuntzan eta jasangarritasunean oinarritutako enpresa-ehuna sortuz. Hori dela eta, Bilbo erreferentzia izango da Timisoara, Tartu eta Bielsko-Biala hirietarako, zeinek, Bilboren urratsei jarraituz, hiri-garapenerako eraldaketa-estrategia bat abiarazi duten kontzeptu horiek oinarri hartuta.

Horri dagokionez, Bilbao AS FABRIK proiektuaren helburu nagusia da tokiko enpresen lehiakortasuna hobetzea eta hedatze-prozesuan dagoen ZORROTZAURRE hiri-garapen jasangarrirako espazio handia egonkortzea, zeina 4.0 industriarako eta ekonomia digitalerako zerbitzu aurreratuen erreferentzia eta ekosistema berritzailea ere baden. Horrela, bertan bilduko dira, bai unibertsitate-prestakuntza, bai enpresa-ekimen berritzaileen eragileen komunitatea.

Eskualdeko Garapenerako Europako Funtsak finantzatzen du As Transfer proiektua, URBACT programaren bidez. Europako Batzordeak, 2020. urtearen amaieran, deialdia kaleratu zuen Hiri Ekintza Berritzaileen Programaren lehenengo deialdian babestutako proiektuetarako.

Deialdi horretan Bilboko Udalak Bilbao As Fabrik proiektua zuzendu zuen, eta horrek 5,8 milioi euroko inbertsioa egitea ekarri zuen (% 80ean Eskualdeko Garapenerako Europako Funtsak finantzatuta), eta, horrela, 4.0 industriaren esparruko ekosistema berritzaile bat ezarri da Zorrotzaurren. Proiektuaren emaitza positiboei esker, URBACT programak As Transfer proiektua babestu du.

BILBAO AS FABRIK proiektuarekin batera beste proiektu batzuk jarri ziren martxan, Bilboko Udalaren babesean horiek ere. Horien bitartez, Zorrotzaurre talentuaren eta ezagutzaren uharte bihurtu nahi da, bai eta UNIBERTSITATE-HIRI ere, ospe handiko zentro espezializatuekin, non gazteek ikasteko, lan egiteko eta bizitzeko aukera izango duten.

AS TRANFER martxan jartzearekin batera, itsasargi-hiria izango da Bilbo, Europako erreferentzia, beste hiru hiriek 4.0 industria garatzeko eta bultzatzeko emandako pausuak jarraitzeko aukera izan dezaten.

  • Bilboko Udalak esker ona emateko “Bilbao Mentoring Omenaldia” antolatu du gaur. Bertan, Juan Mari Aburto alkateak pertsona KONPROMETITU ETA ALTRUISTAK omendu nahi izan ditu, hau da, hirian enpresen eta saltokien hazkunde estrategikoa bultzatzeko esperientzia eta ezagutza partekatzeko prest egon diren pertsonak, batik bat, enpresa-ehunarentzat bereziki zaila izan den urtean.

  • Ekimenaren azken edizioa pandemiak ekarri dituen mugen arabera egokitu behar izan da programa ondo amaitzeko. Programaren bitartez, hainbat profesionalek ezagutza eta eskarmentua eman diete beste hainbeste enpresari, estrategia ondo finkatzen laguntzeko.

  • Orain arte 84 mentorek eta 127 enpresa eta saltokik hartu dute parte “Bilbao Mentoring” programan. Duela hamabi urte garatzen den programa bat da, eta Bilboko Udalak sustatu du, Bilbao Ekintzaren bitartez, enpresa eta saltokiei epe luzerako ikuspegia hobetzen laguntzeko eta enpresa-erabakiak hartzea errazteko.

  • Bestalde, udala, Bilbao Ekintza udal-sozietatearen bitartez, HIRIKO ETE, EKINTZAILE ETA SALTOKIEI LAGUNTZEKO ETA DIRULAGUNTZAK EMATEKO zerbitzu guztiak areagotzen ari da koronabirusaren pandemiak mundu osoan sortutako krisiari lehenago aurre egin ahal izateko.

  • ARGAZKI-GALERIA

Gaur Zabalguneko eraikinean antolatu da “Bilbao Mentoring Omenaldia”. Juan Mari Aburto alkateak zuzendu du ekitaldia, eta, horren bitartez, 2019. eta 2020. urteetan hiriko enpresa eta saltokiak hobetzen laguntzeko esperientzia eta ezagutza modu altruistan eskaini dituzten 31 mentore-en konpromisoa aitortu nahi izan du, pandemiak markatutako urte honetan, enpresa-ehunaren kasuan hain zaila izan den honetan, alegia.

“Bilbao Mentoring Omenaldia”, hain zuzen ere, Bilbao Mentoring” programaren azken bi edizioen amaiera-ekitaldia da. Programa Bilboko Udalak bultzatu du, Bilbao Ekintza udal-sozietatearen bitartez, eta, horrela, enpresa eta saltokiei laguntza eman nahi zaie gaitasunak, trebetasunak eta ahalmena hobetu dezaten, epe luzeko ikuspegia hobetu dezaten eta erabakiak modu errazagoan hartu ditzaten.

Hori horrela, 2019. eta 2020. urteetan parte hartu duten pertsonak omendu nahi dira, hau da, pandemiagatik sortutako zailtasunekin markatutako bi edizioetako parte-hartzaileak. Izan ere, programa ondo amaitu ahal izateko, ekimenaren azken edizioa gaur egungo testuingurura egokitu behar izan da, online bertsioa gailenduz. Horrela, profesionalek ezagutza eta eskarmentua helarazi ahal izan dizkiete beste enpresa batzuei, estrategia finkatzen laguntzeko.

PAUL CABALLEROK SORTUTAKO IRUDI PERTSONALIZATUAK BANATZEA

Mentore-lanengatik eta hiriko enpresa-ehunaren jasangarritasunarekiko zein hobekuntzarekiko konpromisoagatik omendu diren 31 pertsonek irudi bana jaso dute Bilboko alkatearen eskutik, aitorpen gisa.

Paul Caballero artista bilbotarra da irudien egilea, eta, hain zuzen ere, udalaren BIG Bilbao ekintzailetza-zentroaren babesarekin eta aholkularitzarekin ekin zion ibilbide profesionalari. Iñigo Caballero anaiarekin sortu zuen CMYK Bilbao, hiriko ilustrazio digitaleko lehenengo eskola, eta, gainera, “Mentoring Bilbao” ekimenaren IX. edizioan parte hartu zuen, non laguntza eta aholkularitza jaso zituen Aitor Elizegiren mentoree gisa.

MENTORINGA, ESPERIENTZIAN OINARRITZEN DEN IKASKETA

Ekimenaren esparruan, hilabete batzuetan, guztira, 31 mentorek eta beste hainbeste hartzailek topaketak eta bilerak (aurrez aurrekoak eta birtualak) egin dituzte esperientziak, aholkuak eta informazioa partekatzeko. Topaketa horien helburua hartzaileen profesionalizazioa hobetzea da. Horretarako, esperientzian oinarrituriko ikasketa baliatu da, ideia berriak txertatu dira pixkanaka eta negozio-planak hedatzen lagundu dezakeen kontaktuen sare bat sortu da.

Parte hartu duten enpresa guztiek urtebete baino gehiago daramate lanean eta askotariko sektoretan garatzen dute beren jarduna, besteak beste, merkataritzan, ostalaritzan, diseinu grafikoan, arkitekturan, barne-diseinuan, osasun sozio-sanitarioan, aholkularitzan eta ingeniaritzan.

Bilboko Udalak 2008an “Bilbao Mentoring” programa martxan jarri zuenetik (tresnak nazioartean lorturiko eraginaren ondorioz), 127 saltokik eta ETEk beren lehiakortasuna hobetu dute, ekimenean parte hartu duten 84 aholkulariren laguntzari esker.

Mentoringa nazioartean hedatu da enpresa-proiektu berriak sustatzeko eta hainbat sektoretako profesionalek beren garapen-gradurik gorenena erdiesteko formula gisa. Funtsean, metodo horrek harremanetan jartzen ditu eskarmentu handiko profesionalak eta lan-gaitasunak hobetu nahi dituzten pertsonak. Mentoreek aholku pertsonalizatuak eskaintzen dizkiete aholkularitzapean dituzten pertsonei eta haien gaitasunak eta trebetasunak hobetzen laguntzen diete enpresa-hazkunderako edo hazkunde profesionalerako erabaki estrategikoak hartzeko orduan.

ETE, SALTOKI ETA NEGOZIO BERRIETARAKO LAGUNTZA-ZERBITZUA

“Bilbao Mentoring” programaz gain, hiriko udalak, Bilbao Ekintza udal-sozietatearen bitartez, zerbitzu-sorta zabala eskaintzen du, bai Bilbon dauden ETE eta saltokien lehiakortasuna handitzeko, bai start-up eta negozio berriak sortzeko. Gainera, koronabirusaren pandemiak mundu osoan sortutako krisiari arinago aurre egin ahal izateko tresna da.

Doako zerbitzu integral bat da, eta start-up eta negozio berriak martxan jarri nahi dituzten ekintzaileen premiei erantzuteko abiarazi da, bai eta lehiakortasuna merkatuan bultzatu, eguneratu, digitalizatu eta handitu nahi duten saltoki eta hiriko enpresa txiki eta ertainen premiei ere.

Zerbitzuei dagokienez, besteak beste, aholkularitza pertsonalizatua eskaintzen zaie ETE eta saltokiei, operatiboki hobetzeko, enpresa lehiakortasuna handitzeko eta laguntza estrategikoa zein antolakuntza estrategikoa eskaintzeko, bai eta enpresa-berrikuntzarako, digitalizaziorako edo nazioarteko merkatuetara iristeko ere. Start-up edo enpresa berri bat martxan jarri nahi duten ekintzaileei dagokienez, kudeaketa hobetzeko prestakuntza jasoko dute eta aholkularitza pertsonalizatua izapide burokratikoak egiteko, negozio-plan bat prestatzeko eta enpresa berria kokatzeko leku egokia hautatzeko, bai eta finantzaketa-lerroak eskuratzeko ere, besteak beste.

Aldi berean, COVID-19aren pandemiak eragindako agertoki honetan, jarduketa-lerroa zabaldu da testuinguru honetan sortu diren premiei aurre egin ahal izateko helburua du. Horri dagokionez, zergen, ekonomiaren eta lanaren alorreko kontsulta espezifikoei erantzun zaie formulario honen bitartez, osasun-protokolo berriak betetzeko dirulaguntza zuzenak eman dira eta lokalen errentamenduari lotutako bitartekaritza-zerbitzua abiarazi da.

Bestalde, sendotzeko beste ekintza batzuk aplikatu dira, esaterako, baliabide guztiak eskuragarri dituen webgune berri eta modernoagoa bat martxan jartzea (www.bilbaoekintza.eus), edota, BIG Bilbao Ekintzailetza Zentroa beste toki handiago batera lekualdatzea, Zabalguneko eraikinera, handitu eta zabaltzen jarraitzeko. Gainera, komunikazio-kanpaina bat aktibatu da, zerbitzuen berri emateko.

OMENDU DIREN MENTORE-EN ZERRENDA

  • Unai Olabarrieta, DE IUREko bazkide kudeatzailea da 1998. urtetik. Bokazioz enpresaburua; enpresa-errealitateari buruz dakiena helarazten die mikroenpresaburu eta enpresaburu txikiei, enpresak egunero-egunero pixka bat hobeagoak izan daitezen. VAP DECORACIÓN, etxerako artikuluen denda mentorizatu du.
  • Juan Miguel Romeo, Ekonomialaria eta SPRI martxan jartzeko arduraduna eta zuzendari nagusia. Bestalde, ACENOR eta BABCOCK&WILCOX direlakoak berregituratzeko programetako arduraduna eta kontseilari ordezkaria izan da. IMPRINTIA, inprenta digitala, mentorizatzeaz arduratu da.
  • Javier Pet, nazioarteko ostalaritzaren sektorean 25 urte baino gehiagoko eskarmentua duen ekintzailea. 2006. urtetik bere izena duen enpresako (www.javierpet.com) bazkide aholkularia da, non ostalaritzako inbertsio-proiektuak eskaintzen dituen. ALBEA, S.L, premiazko erreforma eta konponketen enpresa mentorizatu du.
  • Bernardo García, Nazioarteko senior aholkularia da honako gai hauetako bitartekaritza- eta kudeaketa-lanetan: eragin soziala, garapenerako nazioarteko lankidetza, giza eskubideak, hirugarren sektorea eta enpresa pribatu eta GKEen arteko ituna. Bestalde, Anesvad Fundazioaren zuzendari nagusia izan zen, eta irakaslea izan da Nazio Batuetako Sistemaren Langileen Goi-mailako Eskolaren programan. Komunikazio-, diseinu- eta publizitate-enpresa, Hiru Estudioko mentorea.
  • Lucía Morán Aguirrezabala, 20 urte baino gehiagoko eskarmentua abokatutzan eta bitartekaritza-lanetan, eta gatazkak konpontzeko espezialista. Mentorizatzen aritu zen GOAZ FISIOTERAPIA, lur pelbikoan espezializatutako zentroa.
  • Josu Anasagasti, 28 urte baino gehiagoko ibilbidearekin, bera Zugasteleko zerbitzuburua da 2010. urtetik. Aldez aurretik, senior auditorea izan zen Arthur Andersen & Co delakoan eta LANTIKeko Administrazio eta Giza Baliabideetako zuzendaria. Habitaccion, higiezinak alokatzeko enpresa, enpresako mentorea izan da.
  • Mikel Madariaga, Zuzendaritzaren Aurrerapenerako Elkarteko, APD Norte, zuzendari nagusia da, non enpresa-kudeatzaileen eta zuzendarien komunitatearen etorkizunari aurre egiteko prestakuntza eta eraginkortasuna hobetzeaz arduratzen den. ALOHA BILBAOko mentorea izan da, jabeentzako oporren alokairua apaindu eta kudeatzen duen enpresa aholkularia.
  • Narciso Vaca, 2015. urtean, Larrucea Gestión Empresarial jarri zuen martxan. Merkataritza-ekipoak kudeatzen dira aholkularitza horretan. Bestalde, merkatu zein bezero berriak, finantzaketa-egitura, kredituak eskuratzea eta enpresen bideragarritasun-planak bilatzen dituzte. Aldez aurretik, Banco Santander eta Banco Hispano Americano bankuetan egin zuen lan. Iaz, Graolan, industria irudikapenak, enpresako mentorea izan zan.
  • Javier Llano, ACTIO Procesos y Tecnología eta Zamundi Ingeniería de Sistemasen kudeatzailea da. 25 urte baino gehiago informazioaren eta komunikazioaren teknologien (IKT) munduan lan egiten, eta enpresa-kudeaketarako irtenbideak eta transformazio digitalerako laguntza ematen du. Meraki ESTUDIOren mentorea izan da, familietan, haurtxoetan eta jaunartzeetan espezializatutako argazki-estudioa.
  • José Antonio Blanco, Ia 30 urteko ibilbide profesional luzea BBVAn, erantzukizuneko zenbait lanpostuetan. Bestalde, Coach exekutiboa eta Team Coach da Benpensante institutuan. IP ARQUITECTURA Y URBANISMO mentorizatu du.
  • Cristina Alonso, askotariko sektoreetan 20 urteko eskarmentua duen aholkulari estrategikoa da. Alonso ANDRELIEReko zuzendaria eta sortzailea da, eta irtenbide pertsonalizatuak eskaintzen ditu mentoringean eta komunikazioan. Bestalde, Aitor Elizegi sukaldariak zuzentzen duen talde gastronomikoaren estrategia eta proiektuen garapenerako arduraduna da. AR Wine Consultant enpresa bultzatu zuen, enpresa eta partikularrentzako sommelier, komunikazio, ekitaldi eta wine shopper zerbitzu enpresa, eta Koalak Estudio, bideoak ekoizteko zerbitzuko enpresa.
  • Gorka Herrera, zuzenbidean lizentziaduna Deustuko Unibertsitatean, Enpresa eta Zuzenbide Pribatuko espezialitatean. HERCULEX ABOGADOS bulegoa sortu zuen 2008. urtean. ASEM enpresa mentorizatu du, kudeaketa fiskala, laborala, kontabilitatekoa eta administratiboko enpresa eta Isanola inbertsioak egiten dituen enpresa.
  • Aitor Gazteluiturri, 20 urte baino gehiagoko eskarmentua zuzendaritza-lanpostuetan hirugarren sektorearen zein gizarte-ekonomiaren alorreko entitateetan. Bestalde, kudeaketan espezializatuta dauden profesionalen plataformetako kidea da. En Casa de Ana, etxe-agentzia, eta Apitropik, pertsonak, haien portaerak, erabilerak eta beharrak ardatz dituen berrikuntzan espezializatutako agentzia, mentorizatu ditu.
  • Fernando Agos, 18 urte hautaketa-negozioan lan egiten, Headhunting (bilaketa zuzena) metodologia erabiliz. Ezagutzak mentee bakoitzaren banakako premietara egokitzen ditu. Zuzendari-bazkidea da Fidelitas Recruitment-en. Medina & Chico Abogados eta Hand Bilbao, goiko gorputz-adarreko lesioetan espezializatutako fisioterapia-zentroaren mentorea izan da.
  • Gonzalo Mota, eskarmentu handiaren bitartez, ETE eta familia-enpresen negozioa garatzen eta eraldatzen laguntzen du, hausnarketa estrategikorako tresnen aplikazio praktikoaren bidez. Estrategia eta eragiketen Alegi Team aholkularitzako zuzendari bazkidea da. TESTUALIAKO mentorea izan zen, test sorkuntzan aplikatutako adimen artifizialari eskainia, baita ere, Blackkamera, argazki eskolarena.
  • Claudia Ramos, eskarmentu handia enpresa multinazionaletan, zuzendari nagusiaren ondoko gisa Helados Capra delakoan eta finantza-zuzendaria R&G Transporte de Carga delakoan. Liderra izateko, plangintzarako, antolaketarako eta proiektuak egikaritzeko gaitasun handia du. Gainera, ondo ezagutzen ditu finantzaren eta administrazioaren alorrak. Studio Pacas, interiorismo eta Maria Andrea Melo Nutricionista-ren mentorea izan da.
  • Javier Gurrutxaga, Zuzendari bazkidea EGOA | Consultoría Estratégica delakoan. Eskarmentu luze eta positiboa ekintzaile, enpresaburu eta enpresa-zuzendari gisa. Enpresa-, antolaketa- eta eragiketa-estrategian espezializatua, eta talentua babestea eta garatzea ditu helburu. Panarama estudio audiovisual eta Talio Solutions, laguntza eta zerbitzu informatikoak, mentorea izan da.
  • Raúl López, Zuzendaria HSI Bilbaon (HSI Group). Bere eskarmentu profesionalaren bitartez, mentee direlakoei laguntza-zerbitzua eskaintzen die informazioaren teknologien alorrean, betiere, negozio-estrategia premia teknologikoekin lerrokatzea bilatuz. ARTEAN WINE, ardo eskola, eta Akota Interiosimoko mentorea izan da.
  • Pedro Aller, Zuzendari nagusia eta Espainiako eta Portugalgo merkatuen arduraduna Alluplast Ibérica delakoan. Goi-mailako kalitate eta teknologia sofistikatuko PVC leihoen sistemak garatzeaz, ekoizteaz eta saltzeaz arduratzen den enpresa. Sektoreko Europako sailkapenaren arabera, marka onenetako bat dugu. INFOLAGUN, Interneteko komunikazio-zerbitzuak, eta B-Studio Arquitectura mentorizatu ditu.
  • Cristina Oñate, 2020ko urtarriletik BIPEko presidentea da, Bizkaiko Irudi Pertsonaleko Enpresen Elkartea. Ercilla 32 estetika-zentroaren jabea da. Zentroa aitzindaria da Bizkaiko Foru Aldundiak eta Bilboko Merkataritza Ganberak ematen duten PAK (profesionaltasuna, artea eta kalitatea) bereizgarria lortzen. Intermundos, make it global, hizkuntza-zerbitzu espezializatuak eta Ilustraciones MaryF-ren mentorea izan da.
  • Josu Mirena Santacruz, Udalaren eta sozietateen teknologia-zerbitzu guztiak kudeatzen dituen BilbaoTik udal-sozietateko zuzendaria izan zen. In2Destination, turismo-ikerketa eta -konsultoriako enpresa, eta Aerredesign, diseinu grafikoa, mentorizatu ditu.
  • José Ramón Rivero, industria-zuzendaria BTI Biotechnology Institute delakoan. Biomedikuntzan eta bioteknologian espezializatutako multinazionala, eta bi lan-esparrutan egiten du lan: birsortzeko medikuntza eta ahoko inplanteak. EuskaDITREK, senderismo eta Nordic Walking jarduerak, eta Fisio Fitness Markel Simón mentorizatu ditu.
  • Ignacio Romera, Mentoringeko Espainiako Elkarteko (AMCES) presidentea Euskadin eta ENGIEko manager-zuzendaria (energia-irtenbide arduratsuen aholkularitza). Ezagutza handia proiektuen kudeaketan, nazioarteko merkataritzan eta start-upak martxan jartzen eta garatzen. La Txika de la Cerveza, garagardo artisauen enpresa mentorizatu du.
  • Xabier Garatea, We Bring Strategy Consultants aholkularitzako CEO, talentuan eta ekintzailetzan espezializatua. Aldez aurretik, IeTeam delakoaren zuzendari-lanetan ibili zen Bizkaian. Garateak RS Bilbao, kirolaren eta osasunaren arloko diziplina anitzeko zentroa, mentorizatu du.
  • Fernando García, eskarmentu handia enpresa txiki eta ertainetako kudeaketan eta aholkularitzan, besteak beste, IKT, ingeniaritza edo administrazio publikoen sektoreetan. Laguntza eskaintzen du jardunbide egokiak ezartzen kudeaketan eta proiektuen zuzendaritza eta berrikuntza sistematikoetan. Marta Liarte Diseño Web mentorizatu du.
  • Iratxe Marian, arkitekturak zeregin soziala izateko duen grina ezagutzera eman nahi du arkitekto honek, bai egunero-eguneroko gure jardueretarako agertoki gisa, bai menteeentzako proiektuen espazio eta topaleku gisa. Bazkide sortzailea eta arkitektoa da Mapa taller de Diseño y arquitectura delakoan. Mentorizatzen aritu da Lanas Gordobil, artile denda pisura.
  • Unai Extremo, errealitate birtualean eta konputazio grafikoan espezializatua. Duela 16 urte bere proiektu profesionalik handiena jarri zuen martxan: Virtualware Group. Menteeei berrikuntzaren aldeko uste osoa helarazten die, denboran aurrera egiteko antolaketa garatzeko gaitasun garrantzitsuena dena, eta, gainera, balio handia ematen dielako merkatuari eta gizarteari. Mosaikko Estudioko mentorea izan da, sormen-, diseinu- eta komunikazio-estrategian aritzen den enpresa.
  • Julián Hernando Arkarazo, 25 urte baino gehiagoko eskarmentua CEO lanetan, multinazional eta familia-enpresetan. Hamar urte baino gehiagoan izan da Euskadiko Automobilgintza Klusterreko (ACICAE) presidentea. Eskarmentu handia du plan estrategikoetan, eta hausnarketa-prozesuetan parte hartzen du, bai eta operazio-planen bitartez egiten den ondorengo kudeaketa eta ezarpena zuzendu ere. Bestalde, berrindartzeko, birmoldatzeko, kultura-aldaketarako eta negozio-eraldaketarako prozesuak zuzendu ditu. Aurten, Bilbolamp lanpara dendari mentorizatu du.
  • Cernin Martínez, Kemen Acompaña delakoaren bazkide zuzendaria da. Ekintzaile eta gizarte-entitateei aholkularitza-zerbitzua ematen dien 2016. urtetik. MODERNA Fundazioko zuzendari nagusia izan zen 4 urtez, eta Politika eta Sustapen Ekonomikoaren zuzendari nagusia 2007. urtetik 2011. urtera. Bestalde, IDOMeko proiektu-zuzendaria izan da 6 urtez.
  • Alberto Pardo, ekipo eta zerbitzuetako kontu-kudeatzailea General Electric Healthcare enpresan 2014. urtetik. Bestalde, zerbitzuen salmenten arduraduna izan zen Panda Security delakoaren iparraldeko zonan 7 urtez baino gehiago. Gokan Sushi jatetxe japoniarraren mentorea izan da.
  • José Luis Fierro, Carlo Gavazziko zuzendari nagusia eta A3eko iparraldeko ordezkaria, berrikuntzarekiko eta ekintzailetzarekiko kezka handia du. Motibazio horrekin, Big Data, Internet Gauzen, Blockchain, errealitate birtuala eta abarren arloetan garatzen dituzten startup-en aurrerapenak jarraitzen ditu. Zaintzean, laguntza pertsonaleko eta zerbitzuetako enpresako mentorea izan da.
  • Streaming bidez, 29 herrialdetako 4.911 erabiltzailek ikusi dituzte Bilboko kongresuaren hiru egunetan nazioarteko 349 adituk eskaini dituzten hitzaldiak.

  • Herritarren hazkunde demografikoa, jasangarritasuna, digitalizazioa eta osagai berriak dira elikagaien eta edarien sektorearen erronka nagusiak.

Ekainaren 15etik 17ra, FoodTech berrikuntzaren munduko hiriburu bihurtu da Bilbo, Bilbao Exhibition Centre-BECen Food 4 Future- Expo FoodTech 2021 ekitaldia antolatu ondoren.

Nazioarteko ekitaldi bat da, elikagaien eta edarien industriako profesionalek profesionalentzat pentsatua. Bertan, sektorearen erronka garrantzitsuei eman nahi zaie erantzuna, besteak beste: prozesuak teknologiaren bitartez optimizatzeko moduak, negozio-eredu jasangarri eta eraginkorragoak garatzeko moduak eta elikagai eta osagai berrien ekoizpenaren joerak.

Food 4 Future ekitaldira 22 herrialdetako 5.417 bisitari hurbildu dira, eta, gainera, 29 herrialdetako beste 4.911 erabiltzaile gehiago bat egin dute streaming bidez. Bestalde, Food 4 Future ekimena Bilbon antolatzeak 9 milioi euro baino gehiagoko eragin ekonomikoa ekarri dio hiriari, eta, gainera, Euskadi epizentro eta munduko erreferente bihurtu da FoodTech alorrean.

«Ekitaldiari esker, talentu ugari bildu dugu hirian, eta, hortaz, aukera paregabea da euskal enpresek mundu osoko marka espezializatuekin harremanetan egon daitezen eta ezagutza partekatu dezaten», adierazi du Juan Mari Aburto Bilboko alkateak ekitaldiari amaiera emateko zeremonian.

Beste alde batetik, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea den Bittor Orozek sektoreko profesional guztiak gonbidatu ditu Food Global Ecosystem plataformako kide izatera, foodtech industria osoaren mugarik gabeko itunak ezartzeko.

Halaber, Euskadin izango duen eraginaz gain, industriak berak Food 4 Future mugimenduaren garrantzia azpimarratu du, sektorearen jardunbide egokien berri izan eta horiek zabaldu ahal izateko, baina, aldi berean, negozio-aukera berriak sortzeko ere bai. Sergio Fabregat Food 4 Future-ko zuzendariak hauxe nabarmendu du: «Sektoreko profesional guztiak biltzeko topaleku bihurtu da, eta, horrela, elikagaien industrian harremanak berrezarri ahal izan dira, negozioa sustatuz eta Bilbo foodtech berrikuntzaren hiriburu bihurtuz”.

Elikagaien industriaren gaur egungo erronka handienetako bat munduko biztanleriaren hazkunde demografikoa da, hau da, biztanleak modu osasungarri, eraginkor eta jasangarrian hornitu ahal izatea. Besteak beste, CO2 isurtzeak murriztea, prozesuen eraginkortasuna, elikagaien hondakinak murriztea eta proteina-iturri berriak (intsektuak, esaterako) edo haragi eta esnekien ordezkoak dira Food 4 Future World Summit ekimenean jorratu diren erronka nagusi batzuk. Rogelio Pozok, kongresuko zuzendari eta AZTIko CEOk, hauxe azpimarratu du: «Digitalizazioa da nekazaritako elikagaien industriak helburu jasangarriak eta elikadura osasungarriari lotutako xedeak lortzeko bultzada, eta, aldi berean, modu gardenagoan hurbiltzen da kontsumitzailearengana».

Kongresuaren lehenengo edizioan nazioarteko 349 hizlari egon dira 56 konferentziatan, eta elikagaien sektorearen eta segmentu guztien erronka nagusiak jorratu dituzte: haragiaren industria, kontserbena, arrantzarena, esnekiena, zerealena eta edariena. Honako hauek dira Food 4 Future World Summit ekitaldian parte hartu duten enpresa eta entitateak: Sigma Alimentación, EROSKI, Unilever, Coca-Cola, Mahou-San Miguel, Campofrío, Bonduelle, Heineken, Capsa, Iparlat, Nueva Pescanova, Gallina Blanca, Angulas Aguinaga, EIT Food, Danone edo Grupo Apex enpresak, eta Melinda & Bill Gates Fundazioa, Euskal Herriko Medikuntzaren Errege Akademia, Recercako Vall d’Hebron Institut, Danone Nutricia Research eta Tecnalia Research & Innovation Fundazioa.

197 MARKA EGON DIRA IKUSGAI, ETA EUSKADIKO ADMINISTRAZIO PUBLIKOEN ZEIN EUSKO JAURLARITZAREN BABESA JASO DUTE 

Ekitaldian, 197 marka baino gehiago ikusi ahal izan ditugu, eta, hain zuzen ere, elikagaien eta edarien industriarako 461 berrikuntza aurkeztu dituzte. Marka horiek dira, besteak beste: AgroBank, Siemens, AZTI, CNTA, IRTA, Ibermática, Lantern, Inser Robotica, Marine Instruments, Trace Food, Combi Embalaje, PWC edo Tecnalia.

NEBEXTek eta AZTIk antolatu dute Food 4 Future – Expo Foodtech ekitaldia, eta Bilboko Udalaren zein Eusko Jaurlaritzaren laguntza izan dute. Bestalde, zenbait zerbitzu estrategikoren babesa jaso dute, hala nola ICEX, EIT Food, Hazi, ILSI Europe, Food for Life Spain, Grupo Spri Taldea, Eatable Adventures, IASP (Parke Zientifikoen eta Berrikuntza Arloen Nazioarteko Elkartea) edo Santelmo Business School.

Kongresuaren lehenengo edizioan, besteak beste, Euskadiko balio-kateko ordezkariak bildu dira, esaterako: Neiker, agritech ikerketan; AZTI, foodtech berrikuntzan; Basque Culinary Centre Fundazioa, ikerketa gastronomikoan, eta Euskadiko Elikagaien Klusterra.

  • Chemometric Brain, Blendhub, Healthy Food Ibérica, NUCAPS Nanotechnology eta Deep Detection izan dira sari hauen lehenengo edizioko irabazleak

  • Sariak Food 4 Future – Expo Foodtech ekimenaren esparruan antolatu dira, eta, guztira, 120 hautagai baino gehiago jaso dira elikagaien eta edarien industria eraldatzeko proiektu berrietarako

Food 4 Future – Expo FoodTech ekimenak bart antolatu du FoodTech Innovation Awards 2021 sarien lehenengo edizioa. Bertan, hain zuzen ere, berrikuntzaren aldeko apustua egin eta digitalizazioaren aro berrira egokitzen diren enpresek elikagaien eta edarien industrian egin duten lana eta eskuratu duten bikaintasuna sarituko dira. Sari-banaketan sektoreko enpresa liderrak, elkarteak, patronalak eta erakundeetako ordezkariak bildu ziren Bilboko Guggenheim Museoan antolatutako gala-afari batean, besteak beste, Bilboko Udaleko Garapen Ekonomiko, Merkataritza eta Enpleguko zinegotzia den Xabier Ochandiano, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea den Bittor Oroz eta Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Ministerioko Elikagaien Industriako zuzendari nagusia den José Miguel Herrero.

Lehenengo saria, elikagaien eta edarien industriarako digitalizaziorako irtenbiderik berritzailenaren PwC saria, Chemometric Brain delakoak jaso du, kalitatea kontrolatzeko bere softwareagatik, zeinak Machine Learning eta adimen artifizialeko teknologiak erabiltzen dituen segundo gutxi batzuetan hauts, likido, solido edo gel egoeran dagoen edozein elikagairen edo osagairen osagarriak identifikatzeko. Honako hauek izan dira kategoria horretako irabazleak: Campofrío, Navidulen pieza iberikoen muturretik muturrerako trazabilitatearen blockchain proiektuagatik, eta Marine Instruments, edozein plataformatan sentsoreen datuak denbora errealean integratzeko teknologiagatik, zeina otarrainxken hazkuntza hobetzeko erabili daitekeen.

Blendhub delakoak irabazi du Agrobank saria, proiektu jasangarri onenaren saria; izan ere, munduko edozein lekutan elikagai- eta nutrizio-produktuak modu arin, seguru eta merkean merkaturatzen dituzten guztiei laguntza ematen dieten elikagai lokalizatuen ekoizpen-zentroen sare global bat zabaldu dute. Hauexek izan dira sari horren finalistak: Bolton Food, 360 estrategia jasangarri bat lankidetzari lotutako ikuspegi estrategiko eta zientifiko batekin diseinatzeagatik, eta Foods Conected, elikagaien industriak eguneroko zereginak egiteko eta lan egiteko duen modua eraldatzeagatik, elikagaien ekoizpena segurua, jasangarria eta etikoa izan dadin lortzeko.

Hirugarren saria, elikadura osasungarriaren Hazi saria, Healthy Food Ibérica delakoak lortu du, Verdeo lanagatik, oliba-olioan oinarritzen den koipe solido bat, zeinak irtenbide bat emango dien beste aukera bat nahi duten baina ordezkorik nahi ez duten kontsumitzaileei eta industriari. Kategoria horretako finalistei dagokionez, hauexek izan dira: osasunerako onurak dakartzan mikrobiotaren modulaziorako edariak garatzeko BiotaGut proiektua, AMC Innova delakoarena, eta pestiziden alternatiba gisa lurzorua lurruneztatzeko patentatutako teknologia, SOIL STEAM delakoarena.

NUCAPS Nanotechnology start-upak Tech Transfer Agri Food saria eskuratu du (foodtech start-up berritzaileena) elikagaien proteinen nano-kapsulengatik, osagai bioaktiboak, farmakoak eta probiotikoak ahoz hartzeko irtenbide seguru, natural eta eraginkor bat. BIOBEE microelectronics eta BioQ, urdaiazpiko onduaren industrian kontrol masibo ez suntsitzailea egiteko eskuzko lehenengo ekipoa, eta berriz ere SOIL STEAM izan dira start-upei zuzendutako kategoria honetako finalistak.

Amaitzeko, Deep Detection delakoak automatizazio eta robotikako irtenbiderik onenaren Siemens saria irabazi du Photonai proiektuarekin, fotoien zenbaketa egiten duen diseinatutako X izpien kamera multienergetikoa, zeinak gorputz arrotzak, akatsak eta hutsak hautematen dituen gaur egungo fabrikazioan baino bereizmen handiagoarekin eta energia gutxiago transmitituz. Grenoucerie e INSER Robótica delakoaren igelak hazteko Smartfrogfarm robota azken sariaren finalistetako bat izan da, dimentsio handiko mihiztadurak soldatzeko automatizazio autonomorako egindako lanagatik.

Nebext eta AZTIk antolatu dute Food 4 Future ekitaldia, eta Bilboko Udalaren zein Eusko Jaurlaritzaren laguntza jaso dute, bai eta beste erakunde batzuena ere, hala nola ERIAFF, nekazaritza, elikagai eta basogintzako berrikuntza sustatzeko 49 kidek osatzen duten Europako eskualdeen sare bat. Guzti-guztiek erakutsi dute konpromiso irmoa dutela alor horietan eraldaketa lortzearen aldeko Europako politikak garatzeko.

 

  • Elikadura arloko berrikuntzari buruzko Food 4 Future – ExpoFoodTech 2021 biltzarra egingo da aste honetan BECen. Biltzar horretan elikagaien bioteknologiako azken berrikuntzak azalduko dituzte.

  • Juan Mari Aburto Bilboko alkatea izan da inaugurazio-ekitaldiaren buru.

Juan Mari Aburto alkatea Food 4 Future – Expo FoodTech 2021 biltzarraren lehen edizioaren inaugurazio-ekitaldiaren buru izan da gaur, Bilbao Exhibition Centre-ko (BEC) auditorio nagusian. Elikaduraren arloko berrikuntzaren eta edarien sektoreko 5.000 profesional batuko dira biltzarrean, 20 herrialdetatik baino gehiagotik datozenak, elikadura-sektoreko balio-kate osoaren erronkei aurre egiteko eta industriaren eraldaketan mugarri izango diren azken soluzio teknologikoak eta azken berrikuntzak eta joerak ezagutarazteko.

Bilbon egingo den Food 4 Future ekitaldi presentzialak 9 milioi euro baino gehiagoko dirutza ekarriko dio uriari eta, gainera, Euskadi FoodTech munduko erdigunea izatea ekarriko du aste honetan. Hiru egunez, Bilbo izango da munduko BPGren % 11 ordezkatzen duen industriaren egungo negozio-ereduen eta produkzio-sistemen eztabaidagunea eta espero da eskaria % 70 haziko dela hemendik 2025era bitartean. Teknologia ezinbesteko elementu giltzarri izango da sektore osoko erronkei aurre egiteko.

AZTIk eta Nebextek antolatutako ekitaldiaren barruan, ekainaren 15etik 17ra, elikadura osasungarria, elikaduraren eta edarien industriaren digitalizazioa eta jasangarritasuna aztertuko dira, baita industria horien segmentu bakoitzarena ere: okela-industria, arrantza-industria, esnekiak, olioak, nekazaritza, zerealak, kontserbak eta edariak. Horretarako, Sigma alimentación, EROSKI, Unilever, Coca-Cola, Mahou-San Miguel, Campofrío, Bonduelle, Heineken, Capsa, Iparlat, Nueva Pescanova, Gallina Blanca, Angulas Aguinaga, EIT Food, Danone eta Grupo Apex enpresek hartuko dute parte, besteak beste, eta euren arrakasta-kasu errealak eta egungo eta etorkizuneko proiektuak azalduko dituzte.

Gainera, erakundeei dagokienez, Melinda & Bill Gates Fundazioa, AZTI, Euskal Herriko Medikuntzako Errege Akademia, Vall d’Hebron Institut de Recerca, Danone Nutricia Research, Tecnalia Research & Innovation Fundazioa, Athlectic Clubeko mediku-taldea eta Adrian David Cheok, Australiako Ordenako kide eta Japoniako i-Tokio Unibertsitateko irakasleak eta Jose Maria Ordovás Tuftseko Unibertsitateko (Boston, AEB) irakasleak zientzian oinarritutako euren ikuspegia eta ezagutza eskainiko dute.

Hainbat autonomia-erkidegotako administrazio publikoen inguruko enpresek, hizlariek eta laguntzaileek eskualde bakoitzeko arrakasta-kasuak azalduko dituzte.

Food 4 Future biltzarraren agendan FoodTech Startup Forum ere egingo da; FoodTech sektoreko startup topaketa horretan, 20 startupek beren konponbideak eta berrikuntza-proiektuak aurkezteko aukera izango dute, enpresa-sare osoaren ezagutzaren transferentzia, negozio-aukerak eta networkinga sustatuz. Food 4 Future-n azaldutako irtenbideetako batzuk hauek izango dira: Alacarte startup-a, edari baten alkohol kopurua murrizteko gailu bat lantzen dabilena; Omics, jarraibide dietetiko pertsonalizatuak lantzeko algoritmo bat duena; Cocuus, 3D teknologiaren bidez elikagaiak ekoizten espezializatutakoa, edo BioTech Foods, proteinak lantzen dituena. Horiekin batera, AgroBank, Siemens, AZTI, CNTA, IRTA, Ibermática, Lantla, Inser Robotica, Marine Instruments, Trace F ood, Combi Embalaje, PWC eta Tecnalia bezalako enpresek ere euren irtenbide teknologikoak aurkeztuko dituzte showroom-etan.

EUSKADIKO ADMINISTRAZIO PUBLIKOAREN LAGUNTZA

Food 4 Future – Expo Foodtech ekimenaren lehen edizioak Bilboko Udalaren eta Eusko Jaurlaritzaren babesa eta lankidetza ditu eta, gainera, bazkide estrategikoen babesa izango du, besteak beste, ICEX, EIT Food, Hazi, ILSI Europe, Food for Life Spain, Spri Taldea, Eatable Adventures, IASP (Parke Zientifikoen eta Berrikuntza Guneen Nazioarteko Elkartea) eta San Telmo Business School. Euskadiko balio-kateko beste ordezkari batzuk ere tartean izango dira, besteak beste, Neiker agritech ikerketan, AZTI foodtech berrikuntzan, Basque Culinary Centre Fundazioa ikerketa gastronomikoan eta Euskadiko Elikagaien Clusterra.

Txikizkako merkataritzaren esparruan berriki izandako aldaketa eta erronken testuinguruan, COVID-19K eragindako krisiaren ondoren, gaur egun inoiz baino gehiago, tokiko merkataritzak online ikusgai izateko prest egon behar du eta, nahi izanez gero, eskura dituen edozein kanaleen bidez saldu ahal izateko: web, Market Places, Sare Sozialak, etab. Internet bidezko erosketa errealitate eraginkorra zen jada, eta azken bi urteetan esponentzialki hazi da. Errealitate horrek kontsumo-ohiturak eta banaketa-bitartekoak aldatu ditu. Gainera, ezinbestean sendotu du omnikanalitatearen kontzeptua merkataritza-adar guzti-guztietan.

Erronka horretaz jabetuta, Bilboko Udalak, Bilbao Ekintzaren bidez, hainbat jarduera zehatz jarri ditu abian gure saltokiaren digitalizazioa bultzatzeko, hala nola Google My Business (GMB) bezalako tresnen abantailak eta operatiboa zabaltzea eta gure negozioen eta saltokien aintzatespena eta ikusgarritasuna bultzatzea.

Izan ere, GMBk honako abantaila eta funtzionalitate hauek eskaintzen dizkio merkataritzari edo negozio txikiari:

  • Fitxa bat sortzeko aukera ematen du, ingurunean antzeko saltokiak bilatzen dituen edonork ikusteko modukoa. Garrantzitsua da saltoki batek fitxa hori izatea; izan ere, bezeroekin elkarreraginean aritzeko eta informazio eguneratua argitaratzeko aukera emango dio. Horrez gain, milaka pertsonarengana iritsi ahal izango da.
  • Saltokiaren deskribapena testu pertsonalizatu eta erakargarri batekin izateak lehiakideengandik bereiztea eta saltoki mota horren bila dabiltzan pertsonen jakin-mina piztea eragiten du.
  • Bezero potentzialekin kontaktua eta interakzioa errazten du. Ezaupideak beti erantzuten dira eta merkataritzaren eta bezeroen arteko lotura sortzen dute.
  • Informazioa ematen du eta ekarpen positiboa eragiten du erosteko erabakia hartzeko. Zure negozioaren eta produktuen argazki erakargarriek interes eta bisita-aukera handiagoa sortzen dute.

Abantaila horiek zabaltzen eta ezartzen laguntzeko, Bilbao Ekintzak bideo-tutorial bat garatu du, jarraitu beharreko urratsak zehatz-mehatz azaltzen dituena: Google My Businesseko zure fitxa ireki ezazu, ospea sortzeko eta bezero potentzial gehiagorengana iristeko.

GMB nola erabili?

  • Ekainaren 15etik 17ra, Bilbao Exhibition Centre erakustokian gauzatuko da ekitaldi hau, elikagaigintzaren industriari lagunduz hurrengo hamarkadan aurkituko dituen erronkei aurre egiten teknologia eta berrikuntza baliatuz.

  • Digitalizazioa, jasangarritasuna eta elikadura osasungarria izango dira biltzarraren hiru ardatzak, osagarri izango dituztelarik robotizazio-soluzioak, teknologia aurreratuak (adimen artifiziala, IoT, Blockchain, hozketa eta elikagaien logistika.

Food 4 Future – ExpoFoodTech 2021 biltzarrean elikagaien eta edarien sektoreko 5.000 profesional bilduko dira, 20 herrialdetatik etorrita, ekainaren 15etik 17ra bitartean, BEC- Bilbao Exhibition Centre erakustokian. Biltzarra inauguratzeko ekitaldian, Juan Mari Aburto Bilboko alkatea izango da, beste agintari batzuekin batera.

Albert Planas Food 4 Future biltzarraren zuzendari nagusiaren iritzian, “industriak industriarentzat prestatutako ekitaldi bat da, eta hainbat herrialdetako 170 enpresa-erakunde baino gehiagoren babesa du, betiere elikagaigintzako industriari laguntzeko asmoarekin, datorren hamarkadan herritar geroz eta adinduagoentzako elikadura osasungarriago sortzeko erronkei aurre egiten laguntzeko asmoarekin. Foodtech industria estrategikoa da mendebaldeko herrialdeetan; eta, hemen, Euskadin, aukera handia dugu sektorean berrikuntzaren aitzindari izateko”.

“Ospakizun hau berri handia da BECentzat eta lurraldearentzat”, adierazi du Arantxa Tapia Eusko Jaurlaritzako Ekonomia Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Saileko sailburuak; haren ustean, “Euskadi, dagoeneko, kokatuta dago nazioartean bere gastronomiari esker, eta garaia da kokapen hori baliatzeko eta elikagaigintzako industriaren berrikuntzara eta digitalizaziora zabaltzeko. Food 4 Future biltzarrak aukera bikain bat dakarkigu, eta baliatu egin behar dugu erantzukizunik eta adimenik handienarekin”.

Arantxa Tapiaren ustean, Euskadik lortu du dagoeneko berrikuntza elikagaigintzako balio-kate osoan sartzea, hainbat ordezkariren bidez, hala nola Neiker, agritech ikerkuntzan, AZTI, foodtech arloan, eta Basque Culinary Centre gastronomiaren arloan; halaber, baditu organismoak ere, hala nola EIT FOOD elikagaigintzako klusterraren hegoaldeko egoitza edo HAZI bera.

BILBOK BILTZARRAK ABIARAZI DITU BERRIZ ERE

Food 4 Future biltzarrak orobat du Bilboko Udalaren babesa. Xabier Ochandiano Bilboko Udalaren Ekonomiaren Garapeneko, Merkataritzako eta Enpleguko Saileko zinegotziak nabarmendu duenez, “biltzar jarduera hilabete luzeetan zehar etenda egon ondoren, Food 4 Future-Expofoodtech 2021 biltzarrarekin berrabiarazi egingo da Bilbon sektorea. Era honetako biltzarrekin, elikagaigintzako eta edarigintzako industriako erreferenteak bilduko dira gure urian, eta Bilboren nazioarteko alderdia erakutsiko digute ostera ere, talentua atxikitzeko eta sustatzeko gai den uria, berritzailea eta 4.0 industriaren aldeko apustua egiten duena”.

Food 4 Future biltzarra NEBEXTek eta AZTIk antolatu dute, eta 200 konpainia baino gehiagoren ordezkariak bilduko ditu erakusle moduan, beren soluzio, ekipo, teknologia eta proiektu berritzaileenak aurkeztera etorriak; eta, haiekin batera, bioteknologian, nazioarteko 280 aditu, arlo hauetakoak: zientzia eta elikagai segurtasuna, digitalizazioa, Blockchain delakoa, adimen artifiziala, automatizazioa eta robotika. Japoniako i-Tokio Unibertsitatea, Bill and Melinda Gates Fundation, Campofrío, Bonduelle, Coca-Cola, Aginaga Angulak edo Danone izango dira beren industria-transformazioko proiektuak aurkezten Bilbon.

HIZLARI OSPETSUAK

Hiru egunean, nazioarteko 300 hizlari arituko dira 56 hitzaldi baino gehiago ematen, elikagaigintzako industriaren egungo erronkei aurre egiteko gakoak azaltzen. Agendan, 3 gai nagusi izango dira: digitalizazioa, jasangarritasuna eta elikadura osasungarria.

Adrian David Cheok Australiako Ordenako kide eta Japoniako i-Tokio Unibertsitateko irakasleak analizatuko du nola aurre egin arrakastaz elikagaien eta edarien industriaren digitalizazioari. Cheok espezializatua da Internet bidezko zentzumen anitzeko komunikazioaren ikerkuntzan eta pertsona-ordenagailua interfazeetan espezializatua da.

Pere Puigdomènech ikerkuntzako irakaslea da Zientziazko Ikerkuntzen Goi Kontseiluan (CSIC), Agrigenomikako Ikerkuntzako Zentroan (GRAC), eta egungo negozio-ereduen jasangarritasunaz jardungo da. Landareen biologia molekularrean berezitua da, eta aditua da barazki transgenikoen kontsumoaren arloko segurtasunean.

Elikadura osasungarria izango da Food 4 Future biltzarreko beste gai nagusi bat, José María Ordovás Tufts University unibertsitateko irakaslea delarik nabarmentzekoa hizlarien artean. Nutrizioko katedraduna da, eta aitzindaria eta espezialistarik handienetako bat mundu mailan nutrigenetikan eta nutrigenomikan. Nabarmentzeko moduko hitzaldien artean dago, orobat, Dipika Matthias, Bill eta Melinda Gates Fundazioko The Global Alliance for Improved Nutrition sailaren zuzendaria.

Aitzindariak eta erreferenteak izango ditugu, Munduko BPGaren % 11 ordezkatzen duen industria baten beharrizanetarako erantzunak bilatzen; industria horretan, espero da elikagaigintzako produktuen eskaria % 70era arte haziko dela 2050ean. Erakusketak, hitzaldiak eta kasu praktikoen erakusketak hainbat gairen inguruan, dela digitalizazioa, negozio-eredu berrien bilaketa, balio-kate osoaren eraginkortasuna, produktuaren jasangarritasuna edo berrikuntza, hara hor edizio honen hiru jardunaldietan zehar BECen izango diren jarduera ugarietako batzuk. Gainera, Food 4 Future biltzarraren agendaren osagarri, soluzio teknologikoen erakusketa ere izango da, arlo hauetan: industria automatizazioa, robotika, elikagaien paketatzea eta elikagaiak prozesatzeko teknologia, adimen artifiziala, Blockchain delakoa, IIOT, (Industrial Internet of Things), zibersegurtasuna nahiz Cloud delakoa.

Ongi etorri Hack & Disruptera! Ekintzaileak lotzen dituen ekitaldia, finantzak eta aseguruak berrirudikatzeko.

Hackeatu disrupzioa sortu finantzen eta aseguruen industria inguruan asteburu osoan zehar, non ekintzaileek, enpresek eta nazioarteko Startupek, taldeka, erronka globalak konponduko dute. Fintech/Insurtech ekosistemaren funtsezko eragileak ezagutu ahal izango dituzu eta haiekin elkartu. Potentzia edo sortu ezazu zure Startup, BBF Fintech eta F10 inkubazio-programetan parte hartuz.

Berrikuntzara eta finantza jasangarrietara bideratutako korporazioen benetako erronkekin taldean lan egiteko ekitaldi berritzailea.

Sariak:

Suitzarako bidaia

Suitzarako prospekzio-bidaia irabazi, eta Fintech ekosistema zehatz-mehatz ezagutuko duzu.

BBF Fintech

Sari honekin BBF Fintech-en berrikuntza irekiaren II. Programan parte hartu ahal izango duzu.

F10

F10 inkubazio eta azelerazio programan parte hartzeko azken elkarrizketarako zuzeneko sarbidea lortu ahal izango duzu.